Zelf een website maken: tips die je op weg helpen

Home / Media / Zelf een website maken: tips die je op weg helpen

Iedereen wil tegenwoordig een eigen website. Zelfs als je geen ondernemer bent, kan een eigen website heel handig zijn. Het is echter wel belangrijk dat die website goed werkt, snel en gebruiksvriendelijk is. Wil je dit project graag zelf aanpakken? Het is heel goed mogelijk om zelf een website te maken; het is misschien zelfs makkelijker dan je denkt. Maar hoe start je? En waar moet je nu specifiek op letten? In dit artikel geven we je tips die je op weg helpen. 

Begin met een plan: de navigatie

Voordat je WordPress installeert, is het handig om van te voren na te denken over het doel van de website. Wil je graag producten verkopen? Of is het een hobby website? Pak pen en papier erbij of maak een document aan waar je alles kunt opschrijven. Welke pagina’s wil je graag op je website hebben? Welke informatie moet de homepagina bevatten? En welke sub-pagina’s zijn belangrijk? Schrijf precies op waar deze pagina’s moeten komen en maak een soort van overzicht. Dit maakt het bouwen van de site straks een stuk makkelijker.

Een tip van ons: schrijf niet oneindig veel pagina’s voor je website. Houd het kort en overzichtelijk. 

Een snelle WordPress website

Je website moet snel zijn. Er is namelijk niets vervelender dan langer dan een paar seconden wachten totdat een pagina geladen is. Maar een snelle website is niet alleen fijn voor de bezoeker, maar ook voor Google. Met een snelle site behaal je namelijk een hogere positie in de zoekmachines. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw website snel is? Dit begint met de hosting. Een normale hosting is vaak al redelijk snel, maar als je echt een razendsnelle website wilt hebben, zul je hier vaak extra voor moeten betalen. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je afbeeldingen en andere onderdelen van je website kunt optimaliseren, zodat deze veel sneller laden. 

Zelf een website maken of toch uitbesteden?

Het is heel goed mogelijk om zelf een WordPress website te bouwen, maar er zijn wel een aantal technische dingen waar je rekening mee moet houden. Heb je hier geen verstand van? Of heb je eigenlijk helemaal geen tijd om zelf een website te maken? Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel professionele websitebouwers. Een online marketing of internetbureau weet precies wat er moet gebeuren. Je kunt er terecht voor maatwerk, zoals plugins, bestelsystemen en koppelingen met CRM. Je kunt het zo gek niet bedenken en ze kunnen het voor je bouwen.

Bekijk ook